Orezul

image by Arria Belli

Sarac in grasimi si-n calorii, orezul este unul dintre cele mai consumate alimente din lume. Orezul are un continut ridicat de fibre si nutrienti, dar este sarac in grasimi si calorii, cea ce face sa fie un aliment deosebit pentru absolut toate varstele. In lume sunt foarte multe varietati de orez, insa cel mai des intrebuintate sunt cele doua varietati; alb si brun.

Orezul brun este un aliment mult mai nutritiv decat orezul alb si nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra. El contine vitamina D,vitamina A, vitamina B, potasiu, sulf, fosfor, magneziu, mangan, calciu, fier, fibre, tiamina, riboflavina etc. iar indicele glicemic este mai scazut decat cel al orezului alb. Orice tip de cereale servite integrale contin mai multi nutrienti si grasimi sanatoase decat atunci cand este procesata. La orez stratul exterior, cel maro, imediat de sub invelisul de pleava, este extrem de sanatos pentru organism; ori tocmai el se inlatura, utilizandu-se pentru fabricarea uleiurilor comestibile. Orezul brun fiind mai bogat in fibre confera imediat senzatie de satietate fiind deosebit de bun in cure de slabire.

Orezul alb– este mult mai utilizat dar este un un orez mult saracit prin indepartarea stratului exterioral boabelor, nemaicontinand vitamina B, dar contine din plin amidon de care organismul uman nu prea are nevoie.

Indicatii

  • hipertensiune
  • fermentatii intestinale
  • favorizeaza eliminarea ureei
  • crestere
  • cure de slabire

Orezul brun folosit ca si remediu

Cancer– specialistii considera orezul brun (integral) un bun leac impotriva cacerului. Fiind deosebit de bogat in fibre insolubile si antioxidanti solubili in apa, numiti antocianine, orezul brun protejaza organismul impotriva aparitiei diferitelor tipuri de cancer. Antocianinele, substantele care dau culoare acestui tip de orez (se mai gasesc in afine, ardei rosii) protejaza arterele si previne degradarea ADN-ului celular; “Intr-o singura lingura de orez brun se gasesc mai multe substante care lupta impotriva cancerului decat intr-o lingura de afine, fructe cunoscute pentru ca previne cancerul” spun studiile.

Diabetului– Ca si preventie impotriva diabetuluiĀ  doua sau mai multe portii de orez brun daca se consuma pe saptamana reduc riscul aparitiei acestei boli. In schimb consumul de orez alb, avad indicele glicemic mai crescut decat orezul brunĀ  predispune la aparitia diabetulu.

Cura de slabire– datorita bogatiei in minerale, vitamine si fibre (asigura satietatea) orezul brun este ideal in cure de slabire. Este si un puternic detoxifiant mai ales consumat pe timpul curei in fiecare zi, da rezultate foarte bune. Atentie! nu este indicat daca suferiti de constipatie si hemoroizi iar dupa cura de slabire exista pericolul puneri la loc a kilogramelor, daca nu va ponderati la revenirea la o alimentatie obisnuita.

Hipertensiunea- consumul de orez brun (fiert in amestec cu mere pasate) duce la scaderea tensiunii arteriale, reducand astfel riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Potrivit cercetarilor, un ingredient din orezul brun acationeaza asupra unei proteine (angiotensin), care contribuie la hipertensiune si la blocarea arterelor. In plus, acest aliment este recomandat si persoanelor cu hipercolesterolemie, deoarece contribuie la scaderea colesterolului. Orizanolul, un antioxidant puternic ce se gaseste in orezul brun este substanta care are proprietatea de a reduce sinteza si absorbtia grasimilor in organism. Orezul este si printre putinele alimente care nu contin sare in mod natural, deci este ideal in hipertensiune.

Tonic cerebral– datorita fosforului continut de bobul de orez are un efect benefic asupra sistemului nervos central. Este recomandat sa consumam prima portie de orez brun la dimineata la micul dejun, deoarece aceasta substanta stimuleaza mult activitatea creierului. Iar datorita glucidelor, vitaminelor din grupa B, magneziului, orezul brun este considerat unul dintre alimentele care reduc stresul. Astfel, o portie de orez ne face mai energici.

Enterocolita cronica- apa de orez este deosebit de buna numai sa nu asteptati rezultate peste noapte. Mod de preparare: se pun sase linguri de orez brun intr-un litru de apa calduta si se lasa peste noapte. Cantitatea rezultata se bea pe parcursul unei zile.

Sa va fie cu leac!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *