Menta si sanatatea

Menta este una din cele mai apreciate plante de leac, iar responsabil cu aroma ei este mentolul, uleiul  esential al acestei plante, care are certe calitati fitoterapeutice mai ales pentru probleme digestive sau dureri abdominale. Proprietatile antispastice ale acestei plante fac din menta un remediu natural pentru linistirea sindromului de colon iritabil (relaxeaza muschii netezi care captusesc tracul intestinal)  (SCI), caracterizat prin aparitia de crampe imprevizibile, indigestie si perioade alternative de constipatie si diaree.

In Taiwan sa efectuat un studiu la pacientii suferinzi de sindrom de colon iritabil care au primit capsule cu ulei de menta  cu 15-20 minute inainte de masa, s-a observat o reducere semnificativa a balonarilor si a flatulentei. Durerile abdominale s-au redus, iar in unele cazuri au disparut definitiv.

Remedii naturiste cu ajutorul mentei

  • Calculi biliari- exista dovezi ca menta ajuta in caz de calculi biliari inlaturand, astfel, necesitatea unei interventii chirurgicale;
  • Senzatie de greata– menta avand un usor efect anestezic asupra mucoasi gastrice, reduce senzatia de greata;
  • Flatulenta– prin ajutarea digestiei implicit se reduce flatulenta;
  • Ulcer gastric- menta ajuta nu numai la calmarea durerilor ci si la vindecarea ulcerului gastric, cu specificarea sa nu o folositi daca aveti arsuri gastrice frecvente;
  • Decongestiv- fie ca alegeti sa beti o infuzie sau sa inspirati aburii parfumului de menta, menta este un decongestiv pentru ca fluidizeaza mucusul si reduce inflamatia nazala;
  • Dureri de cap- dupa un studiu efectuat pe un lot mic de pacient (32) sa stabilit ca uleiul de menta poate fi un analgezic eficient. Se tamponeaza fruntea si tamplele cu ulei de menta (in solutie dilutata).
  • Dureri musculare- fie ca sunteti sportiv, practicati sport numai la sfarsit de saptamana, exscursii pe munte, asigurati-va ca aveti in trusa medicala putin ulei de menta sa un unguient pe baza de mentol. Fiind foarte puternic, uleiul de menta, pentru masaj, in caz de dureri musculare indoiti-l cu un ulei simplu (ex. floarea-soarelui).
  • Dureri de dinti- datorita proprietatilor sale analgezige, menta este folosita, de asemenea, pentru calmarea durerilor de dinti. Puneti o picatura de ulei de menta pe un tampon si aplicati pe dintele dureros.
  • Pentru dezinfectare gurii– uleiul de menta intocmai ca si uleiurile esentiale distruge anumiti virusi si bacterii- adaugati cateva picaturi de ulei de menta intr-o cana cu apa pentru preparare unei ape de gura mentolata si dezinfectanta. Pentru o respiratie proaspata puneti pe limba o picatura, maxim doua de ulei de menta. Atentie! Nu depasiti aceasta cantitate pentru a nu va provoca arsuri la stomac, iar o cantitate de doua lingurite de ulei de menta ingerata poate fi fatala.
  • Stimuleaza circulatia periferica– masajul cu ulei esential de menta stimuleaza circulatia periferica si reduce senzatia de picioare obosite. Vara este excelent sa-ti racoresti picioarele umflate, obosite si cu pielea iritata de incaltaminte. Senzatia de racoare este minunata iar iarna poti face bai calde cu sare si menta- scapi imediat de oboseala.

Infuzia de menta sau ceaiul de menta

Este unul din cele mai reconfortante ceaiuri datorita parfumului si gustului reconfortant, si este iubit pe masura, asa ca nu ezitati sa-l folositi mai ales daca suferiti de tulburari digestive. Se mai pot lua intre mese capsule cu protectie enterica, sau cateva picaturi de tinctura diluate intr-un pahar cu apa (tinctura este mai putin puternica decat uleiul).

Sa va fie cu leac!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *