Meditatia

“Daca auzi o voce interioara care iti spune ca “nu esti in stare sa pictezi” atunci picteaza cu orice pret si vocea va amuti”

Vicent Van Gogh

image by h.koppdelaney

Meditatia este cea mai mare disciplina a mintii si a corpului si duce la trairi ale Spiritului – spirit care este cea mai puternica parte din fiinta noastra. Beneficiile meditatiei se extind la toate nivelele fiintei.

Toata trecerea noastra prin viata este marcata de incercare de-a face lucruri, in speranta ca odata realizate, vom avea o stare de relaxare iar ceea ce se intampla este ca urmarim un lucru dupa celalalalt, permanent iar in realitate, in cele din urma nu ne relaxam ci- cautam alceva. Ajungem sa cautam obiecte, cautam tot mai multe mijloace care sa ne ajuta sa ne relaxam dar ironia este ca, tocmai cautand relaxarea ne pierdem treptat, capacitatea de-a ne relaxa. Un raspuns la aceasta problema poate fi meditatia.

Sanatate prin meditatie

David Creswell, cercetator de la Universitatea din California din Los Angeles impreuna cu colegii sai au efectuat un studiu de opt sptamani pe un lot de 48 de pacienti infectati cu virusul HIV si au constatat ca la pacientii care au folosit meditatia nu au existat pierderi semnificative de celule CD4, comparativ cu grupul care a primit tratament traditional. Acest studiu este o dovada ca meditatia duce la incetinirea progresarii infectiei cu HIV. Creswell intentioneaza sa continue cercetarile dupa identificarea efectelor pozitive al meditatiei. Este o varianta buna de luat in calcul, ca meditatia sa fie inclusa ca metoda (ieftina si usoara) in tratament al infectiei cu HIV in asociere cu terapie antiretrovirala.

  • Relaxarea– poate fi obtinuta prin meditatie chiar si atunci cand te afli in mijlocul celor mai ocupate zile prin practicarea anumitor tehnici care pot fi integrate cu usurinta intr-o zi obisnuita de-a ta.
  • Sanatate– in timpul meditatiei, indiferent ce tip de meditatie alegeti sa faceti, creste sistemul imunitar si implicit vindecarea.
  • Creste sistemul imunitar- studii in domeniu demonstreaza ca meditatia intensifica activitatea celulelor care distrug bacteriile si celulele canceroase astfel, prin meditatie trimitem oxigen in toate zonele corpului, iar celulele canceroase nu se pot dezvolta in prezenta oxigenului.
  • Buna dispozitie– in timp starea de spirit se va modifica si vei fi mult mai bine-dispus.
  • Mai multe studii au aratat ca meditatia ajuta la diminuarea depresiei si anxietati, scade tensiunea arteriala, amelioreaza durerile cronice si ajuta si la imbunatatirea capacitatii de concentrare.
  • Iti ofera un sentiment de pace, impacare cu sine; este  primul pas catre buna-dispozitie.
  • Cresterea puteri de concentrare- meditatia te invata sa iti controlezi mintea si sa o folosesti cu mai multa eficienta.
  • Imbunatatirea relatiilor–  deseori avem conflicte cu cei din jurul nostru din cauza unor lucruri aparent nesemnificative, devenind o sursa continua de stres si nefericire. Meditatia este cea care te invata sa nu mai dai importanta lucrurilor marunte. Cand meditezi, te identifici mai usor cu cei din jurul tau si automat esti mai atenta la calitatile lor, iar defectele devin- bineanteles nesemnificative.

Incearca sa meditezi! Sigur iti va schimba viata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *