Mararul

“Exista leacuri care sunt mai rele ca raul insusi”.
Publius Syrus

Mararul mai este denumit in popor si crop, chimen dulce, marar de gradina morar, marar tare si este un condiment foarte utilizat si indragit in bucataria romaneasca atat pentru frunze si tulpini (ce ne-am face fara el cand punem varza la murat pentru iarna) cat si pentru seminte. Aceasta planta minunata mai este pe langa condiment si o planta de leac cu multe virtuti. Mararul verde in special ( dar este bun si cel uscat) este un digestiv natural, bun in dureri menstruale, te scapa de insomnii, dereglari respiratorii, boli de inima, mareste cantitatea de urina deci este si un bun diuretic, bun in lipsa poftei de mancare iar medicii au inceput sa-l recomande chiar in tratamentul impotriva cancerului.In special semintele sunt cele care au mai mult fitohormon si ajuta la refacerea secretiilor vaginale mai ales in cazurile menopauzei

Tatamentula extern cu marar verde este foarte indicat pentru actiunea sa de cicatrizare pe care o are asupra pielii si pentru ca ajuta in cazul petelor (infuzie de marar cu care se curata portiunea de piele afectata) pana la disparitia lor.
Semintele de marar in special sunt cele care au mai mult fitohormon si ajuta la refacerea secretiilor vaginale mai ales in cazurile menopauzei. Este un medicament natural care se poate da la toate femeile in timpul menopauzei.
In cazul parului care creste uneori in exces de la o anumita varsta tot aceste seminte de marar pot sa remedieze situatia si tratamentul este foarte simplu si eficient ne producand efectele secundare ale hormonilor sinteticsi cel uscat contine flavonoide, minerale si aminoacizi , chiar poate fi numit panaceu universal.

Remedii naturiste cu marar

Uleiul esential- din marar stimuleaza activitatea bilei si este recomandat de cei mai multi medici pentru tratarea problemelor digestive. La nivel stomacal, mararul are actiune antimicrobiana, deci este un bun dezinfectant intern, folosit cu mare succes si in tratarea dizenteriei si mai mult- studiile specialistilor au aratat ca uleiul esential din marar poate fi considerat chiar un sedativ; prin activarea unor hormoni si enzime cu efect calmant.

Mararul– mai este recomandat femeilor care o au menstruatie neregulata pentru ca normalizeaza secretia anumitor hormoni, iar efecte se vor vedea chiar din prima luna de tratament.

Poate una din cele mai bune intrebuintari ale mararului (mararul verde) – este in igiena orala, mararul are rolul de a improspata respiratia si a elimina infectiile la nivelul gurii. Poate fi folosit mararul sau patrunjelul dupa fiecare masa, pentru o improspatare de efect a respiratiei.

Mararul– este benefic si mamicilor care alapteaza pentru stimularea lactatiei, in cazul copiilor, este o sursa perfecta de calciu. Dintii lor vor fi mai albi si mai puternici, daca mancarea va fi condimentata din plin cu marar (daca se poate verde).

Pentru barbati– consumul de marar creste libidoul.

Parul care creste uneori in excesРde la o anumita varsta cresterea in exces a parului in anumite zone poate fi oprita cu ajutorul semintelor de marar, tratamentul este foarte simplu si eficient si nu produce efecte  secundare cum produc hormonii sintetici: cate o cana de infuzie de doua ori pe zi o perioada de minim o luna, cu pauza doua saptamani apoi trebuie reluat tratamentul. Infuzia din seminte de marar se poate inlocui cu pulbere de seminte de marar (o lingurita), impartita in doua doze zilnice, aplicata sub limba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *