Intoxicatii alimentare

“Intentiile care nu sunt traduse in fapte ridica bariere greu de trecut in calea unor hotarari viitoare”

Intoxicatiile alimentare– reprezinta o reactie anormala a organismului la un anumit tip de alimente sau bauturi consumate, care fie au fost vechi, fie au fost contaminate cu bacterii sau paraziti. Intoxicatia alimentara se poate manifesta prin: varsaturi, greata, diaree (cand exista intoleranta digestiva) sau reactie alergica. Intoxicatia cu ciuperci otravitoare este una din cele mai periculoase. Simptomele acesteia pot aparea la cateva minute sau maxim cateva ore de la ingerare (functie de gradul de periculozitate al ciupercii). Acestea simptome constau in: lacrimare, hipersudoratie, voma, salivatie, micsorarea pupilei, crampe abdominale, confuzie, coma. Intoxicatiile alimentare mai pot fi provocate si de consumul anumior specii de pesti sau fructe de mare din regiunile tropicale. Fructele si legumele stropite cu insecticide, fungicide- nespalate, pot provoca deasemenea intoxicatii destul de severe.

In astfel de situatii tratamentul trebuie aplicat imediat prin: provocarea varsaturii (daca nu puteti voma, apa cu sare ajuta) si transportul de urgenta a pacientului la spital unde se va efectua tratament de specialitate. Reactii  alergice la unele alimente apar atunci cand exista o sensibilitate a organismului si cand sistemul imunitar este slabit. Alergiile au ca baza un mecanism imun (expunerea repetata la un anumite alimente determina eliberarea unor anticorpi specifici cu manifestari la nivelul pielii, tractului respirator, tractului gastrointestinal).
Cele mai importante alimentele care produc reactii alergice sunt: ouale, laptele, pestele, alunele, nucile, produsele marine (alge, scoici), orice preparat cu aceste ingrediente.

Simptomele reactiei alergice sunt:

  • leziuni la nivelul pielii (inrosire, edem, vezicule);
  • edematierea limbii;
  • varsaturi, greata;
  • amorteli la nivelul gurii sau extremitatilor;
  • tulburari respiratorii;
  • crampe abdominale;
  • diaree;

Cea mai grava manifestare a alergiei este socul anafilactic si se manifesta prin: agitatie, inrosirea fetei, amorteli la nivelul (fetei, bratelor, picioarelor), respiratie dificila, scaderea tensiunii arteriale. In aceasta faza pacientul poate deceda in cateva minute. Remediul alergiei alimentare se bazeaza in principal pe identificarea alergenului (alimentul sau bautura care declanseaza reactia alergica) si eliminarea acestuia din dieta. Pentru depistarea acestuia se efectueaza diferite teste cutanate la diferiti alergeni. Tratamentul medicamentos consta in administratea de antihistaminice (eficiente mai ales in urticarii). Formele severe de alergie necesita o interventie rapida prin adrenalina si sustinerea functiilor vitale.

Copii si intoleranta la anumite componente din alimente

Intoleranta la lactoza– apare din cauza absentei enzimei care scindeaza lactoza (un component al laptelui). Copilul are diaree exploziva, dureri abdominale, distensie abdominala (balonare), crestere deficitara. Diagnosticarea se bazeaza pe teste specifice iar tratamentul consta in administrarea de produse de lapte fara lactoza. Boala celiaca este caracteristica copilului dupa varsta de 6 luni, atunci cand organismul acestuia este sensibilizat la gluten. Copilul are diaree cu scaune apoase, varsaturi, edeme, nu ia in greutate si in inaltime. Tratamentul consta in excluderea glutenului din alimentatie prin eliminarea alimentelor care contin: grau, ovaz, orz, secara biscuiti, paste fainoase, gris, budinci, paine, produse de cofetarie ) si se pot folosi produse fara gluten (se gasesc cereale si produse din cereale fara gluten).
Alergia la laptele de vaca se manifesta prin diaree cu scaune cu sange si varsaturi ce apar la copil, aceste simptome eliminandu-se la scoaterea din alimentatie a laptelui de vaca. Dupa varsta de un an simptomele se diminueaza sau chiar dispar spontan.

Remedii

Intoxicatia alimentara se vindeca de obicei singura, fara ajutorul medicului. Cel mai important lucru de care trebuie sa tinem seama este prevenirea deshidratarii. Consumati cat mai multe lichide (apa, apa minerala, bors, sucuri naturale, ceaiuri) pentru eliminarea toxinelor din organism. Daca este o intoxicatie severa si nu sunt semne de vindecare, dimpotriva starea se agraveaza, mergeti la un medic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *