Glanda tiroida

“Cei mai multi oameni traiesc fizic, intelectual sau moral, intr-un cerc foarte stramt al fiintei lor potentiale. Avem cu totii rezervoare de viata la care nici nu visam, din care ne putem trage seva.”

William James

image by olgaberrios

Glanda tiroida se gaseste la baza gatului, de ambele parti, avand forma unui fluture si are functia de a secreta hormonul tiroidian dupa ce primeste semnale chimice de la ” generalul Pituitara” ca sa-l parafrazam pe doctor Oz (pituitara este tot o glanda). Functia principala a hormonului tiroidian este sa regleze metabolismul celulelor (schimbarile chimice din celulele dvs. care le face sa se nasca, creasca si sa moara). Consumul de energie difera de la persoana la persoana si acest lucru joaca un rol-cheie in reglarea metabolismului, iar aceasta este intr-o oarecare masura determinat genetic (unii au arderi mai rapide altii mai lente). Acest lucru, partial este controlat de hormonul tiroidian.

Afectiuni tiroidiene si remedii

Hipertiroidia– aceasta afectiune se datoreaza eliberarii de catre glanda tiroida de prea multi hormoni tiroidieni si poate fi provocata de mai multe cauze: sarcina, inflamatii, formatiuni benigne ale tiroidei. Probleme cauzate de hipertiroidie: batai de inima anormale uneori foarte rapide, apetit crescut, scaderi bruste in greutate, par subtire si casant, oboseala, caldura- punandu-va viata in pericol. In hipertiroidie tratamentul este medicamentos.

HipotiroidismulРconsta in deficienta hormonului tiroidian. Aceasta boala apare cand glanda tiroida nu produce suficient hormon, al carui rol este de a controla modul in care organismul consuma energia. Deficitul hormonului tiroidian afecteaza foarte mult toate sistemele organismului iar riscul de a dezvolta hipotiroidism tinde sa creasca odata cu inaintarea in varsta. Femeile in varsta au riscul cel mai mare in hipotiroidie. In cazuri foarte rare, hipotiroidismul apare la sugari si copiii mici. Sugarii avand o crestere si o dezvoltare normala daca hipotiroidismul este tratat inca  din timpul primei luni de viata; hipotiroidismul infantil netratat poate sa duca la afectari ale creierului, afectari ce implica un retard psihic si un retard al dezvoltarii. Adolescentii cu hipotiroidism, arata mult mai tineri decat varsta corespunzatoare. Cu un tratament adecvat,  adolescentii vor recupera in greutate si inaltime si ii va ajunge pe tinerii de aceeasi varsta. La adulti, hipotiridismul netratat poate duce la complicatii multiple: pericardita, cresterea nivelului de colesterol si triglyceride (care creste riscul de a face boli ale arterelor coronariene, accidente vasculare cerebrale). Hipotiroidismul grav poate duce la complicatii serioase (coma mixedematoasa).

Anumite zone din tara au solul cu deficit de iod in special zonele subcarpaticede aceia trebuie sa consumati iod suplimentar in alimente sau chiar pastile cu iodura de potasiu.

Sarea iodata este buna, dar folosita in mancaruri sau dace este pastrata necorespunzator isi pierde iodul.

Remedii naturiste in hipotiroidism

Consum de alimente care contin vitamina E si iod- peste gras, fasole verde, soia, lactate, alge marine, nuci, cereale integrale, paine de secara.

Consum de alimente care contin vitamina A- aceasta vitamina influenteaza functionarea glandei tiroide si absorbtia de iod. Daca aveti diabet doza de vitamina A se stabileste impreuna cu medicul.

Aloe vera- dizolva tumorile si noduli tiroidieni.

Propolis, suc de orz verde de 3 ori pe zi cate 50 ml.

Infuzie de cretisoara, salvie, coada calului

Telina fiind un stimulent al sistemului nervos este si un admirabil mijloc d etratament in bolile glandelor (hipotiroidism).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *