Florile de tei

Cu o coroana deasa, inalt de pana la 40 m teiul este un copac cautat pentru florile sale, in acelasi timp fiind si un copac ornamental plantat pentru frumusetea si farmecul sau.

In popor Teiului i se mai spune si teita sau tei varatec. Florile teiului se recolteaza in lunile iunie sau iulie si numai cele de culoare alba-galbuie, complet inflorite au proprietati terapeutice! Se recolteaza pe timp insorit.

Au o actiune emolienta, sudorifica  si au proprietatea de-a scadea temperatura corpului. Totusi ele sunt cel mai ades folosite in insomnii si stari de agitatie, unde au un efect foarte bun mai ales in combinatie cu mierea de albine.

Tratamente naturiste cu flori de tei

Bronsita.  Ceaiurile din flori de tei au rol expectorant in bronsita, ajutand la eliminarea secretiilor si la reducerea inflamatiilor la nivelul cailor respiratorii. Se beau minim trei- patru cani pe zi, concomitent facandu-se si inhalatii.

Gripa, racelii  sau guturai Рse beau ceaiuri din flori de tei.

Uleiul volatil continut de florile de tei are proprietati neurosedative, fiind unul din cele mai indicate remedii pentru starile de nervozitate, tensiune psihica, insomnie, oboseala sau suprasolicitare intelectuala. In aceste cazuri, se bea o cana de ceai de tei cu jumatate de ora inainte de culcare.

Indigestie, bila lenesa, constipatii, intoxicatii si alte asemenea afectiuni digestive pot fi tratate si prevenite cu ajutorul infuziei de tei.

Fiind un calmant generator si decongestiv se mai foloseste si la imbaierea copiilor nervosi si a bolnavilor de tuse convulsiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *