Cromoterapia

“Secretul nefericirii este sa ai timp sa te intrebi daca esti fericit sau nu.”
G. B. Shaw

Culorile se impart in:

  • culori primare– roşu, galben, albastru;
  • culori secundare– formate din doua culori primare;
  • culori calde– roşii, portocalii, galbene, maro;
  • culori reci– albastre, verzi, pupurii;
  • culori neutre– albe, maro, bej;
  • culori puternice- sunt culori care nu au fost amestecate cu alb, negru sau o culoare complementara;
  • culori palide- culori mai puţin puternice fiindca sunt in amestec cu alb, negru sau cu o culoare complementar;

 

Cromoterapia

Boala in sine reprezinta o dizarmonie a organismului, ideea ce sta la baza vindecarii prin culoare, sau a cromoterapiei, este de a restabili echilibrul organismului prin proiectarea de raze de lumina pe corp. Culoarea este ca si o octava mai inalta a vibratiei sonore.

Culorile sunt o incantare pentru ochi si suflet- iar folosirea lor cu pricepere ne poate reda sanatatea, vitalitatea, buna dispozitie, calmul etc. In urma a nenumarate studii si experimente cercetatorii recunosc influenta puternica a culorilor asupra psihicului- si implicit asupra sanatatii si dispozitiei. In medicina cromoterapia este considerata o metoda alternativa de tratament in nenumarate afectiuni.

Este mai placut sa privesti culoarea roz care nu are un impact atat de dur, ca rosu, ci dimpotriva, calmeaza si predispune spre colaborare. Psihologia influentei culorilor asupra organismului, care funcţioneaza impecabil, va poate ajuta sa aveti succes in toate planurile nu numai in planul sanatatii.

Absorbtia armonioasa a culorilor de catre organism este necesara pentru intretinerea naturala a sanatatii si vitalitati organismului iar baile de soare sunt vitale. In afara energiei din natura, esentiala pentru procesele biochimice vitale, razele soarelui ofera multe alte beneficii sistemului minte-corp.

Rosu

Atunci cand va lipseste energia, pentru armonizarea ei (chi-ul), din interiorul corpului dumneavoastra nu ezitati sa folositi o culoare excitanta cum este rosu. Rosu stimuleaza neuronii, imbunatateste circulatia sangelui, activeaza adrenalina, creste activitatea ficatului, adanceste respiratia, mareste tensiunea; de aceia, aceasta culoare trebuie folosita cu moderatie in cadrul cromoterapiei impreuna cu verde sau albastru. Nu este o culoare potrivita pentru persoanele care se enerveaza repede sau cele ce sunt instabile emotional. Daca va place rosu, si-l folosit in crearea unei atmosfere de afaceri, alegeti tonurile mai inchise ele arata solid si sobru; rosu deshis este mai agresiv, actioneaza ofensiv si excitant asupra psihicului, si cu siguranta nu va placea interlocutorului- provoaca agresiune.

Galben

Galbenul ajuta mult la eliminarea negativismului, fiind o culoare predilecta pentru a readuce gandurile pozitive, cu efectul sau calmant asupra mentalului. Este cea mai vesela culoare din tot spectrul si semnifica: curaj, generozitate, atentie. Cercetari medicale privind cromoterapia indica faptul ca radiatiile luminoase galbene ajuta mecanismele motorii ale corpului, creste inteligenta si promptitudinea. Galbenul de asemenea este o culoare utila in intarirea muschilor si in intretinere functiilor digestive. Totusi galbenul folosit in exces poate da nastere la aciditate, colite, poate accelera pulsul etc.

Portocaliul sau ruginiul

Portocaliul ne duce cu gandul la rasaritul soarelui sau la apusul lui, este o culoare calda. Atunci cand sunteti nervos sau nelinistit, portocaliul sau ruginiul sunt ideale in calmare si linistire, creandu-va un sentiment de siguranta. Portocaliul este mult mai utilizat in vindecarea rigiditatii si a spasmelor, intarirea plamanilor, mentinerea tensiuni arteriale la valori normale, sprijina pancreasul si splina, creste rezistenta organismului impotriva infectiilor. Portocaliul poate stabiliza sentimente, pe unele persoane le plictiseste.

Verde

Verdele este sigur culoarea destinderii, atat fizica cat si psihica. Verdele ne permite sa echilibram structura somatica cu cea psihica si face posibil alungarea stresului. O dilatare a arterelor este inregistrata cand razele de culoare verde patrund in organism. Totusi absorbtia excesiva a verdelui are efecte daunatoare asupra tesuturilor musculare si a glandei pituitare.

Albastru, turcoazul

In surmenaj cromoterapia cu aceste culori va ajuta sa sa va destindeti. Se spune ca nu exista un elixir pentru suflet, mai bun ca privitul cerului albastru. Albastul este culoarea aspiratiilor inalte, a sigurantei de sine, a libertatii launtrice, a iubirii altruiste fara gelozie si dorinta de posesie. Albastrul creste reactia metabolismului, ajuta in vindecarea plagilor, sprijina practicarea  meditatiei.

Indigo

Aceasta culoare indigo este un foarte bun eliberator  mental si un factor extraordinar de rafinare, care permite un control profund al nivelului subtil si psihic. Aceasta culoare este recomandata in cromoterapie pentru purificarea, relaxeaza si pentru incetinirea sistemul neuro-muscular, cardiovascular si limfatic.

Violet

Violet este culoarea frumuseti, creativitati, inspiratiei. Ne purifica gandurile si sentimentele , oferindu-ne inspiratie. Ne conecteaza cu sinele spiritual dandu-ne intelepciune si putere interioara. Stimuleaza talentul artistic si creativitatea. Utilizat cu succes in mentinerea nivelului concentratiei de potasiu din corp. Anumite radiatii (cu o frecventa inalta) a acesti culori inhiba formarea tumorilor. Deasemenea, tine sub control apetitul.

Roz

Atunci cand stresul va da tarcoale si simptiti ca vreti sa vedeti “viata in roz” nu ezitati sa folositi aceasta culoare mai ales in combinatie cu alb. Daca va place aceasta culoare folositi-o in biroul dumneavoasta, calmeaza si predispune la colaborare.

Gri

Culoarea sobrietatii, griul, influenteaza pozitiv omul. Aceasta culoare vorbeste despre inteligenta celui ce o poarta, simbolizeaza rezistenta si asigura o atmosfera excelenta mai ales la lucru. Se combina bine cu verde, violet, galben, roz si arata mult mai bine in aceste combinatii.

Maro

Este util sa remarcam culoarea maro, deoarece hainele de aceasta culoare este bine sa fie purtate la intalnirile de afaceri importante sau la interviuri. Ea este placuta pentru ochi, de asemenea, poate caracteriza persoana care poarta aceasta culoare ca un angajat serios si de incredere. Este potrivita pentru cei care doresc sa obtina o anumita functie ori locul de munca dorit.

Alb

Este considerat simbolul tineretii si frumusetii eterne. Puritatea florilor albe de primavara este o incantare si-un izvor de pace si liniste.

Negru

Este clar culoarea sobrietati, reprezentand oficialul, gravitatea, clasicitatea. Potrivita persoanelor foarte puternice si autoritare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *