Cicoarea

“Regretele provocate de lucrurile pe care le-am facut pot fi ostoite de timp, regretele provocate de lucrurile pe care nu le-am facut nu pot fi niciodata domolit.”

image by aussiegall

Cicoarea este recunoscuta datorita proprietatilor sale terapeutice si pentru ca este un excelent inlocuior al cafelei. Cicoarea contine un derivat al insulina deosebit de eficient care transforma compusii non-alimentari- in compusi biodegradabili. De la cicoare se folosesc atat florile cat si planta si radacinile la prepararea produselor naturale. Medicina populara, a folosit si foloseste cicoarea in tratarea ranilor (aplicatii cu flori si frunze proaspete zdrobite),  durerilor abdominale (infuzie de cicoare), probleme ale ochilor (decoct de cicoare).

Faima plantei, dealtfel cu excelente virtuti terapeutice, a fost dobandita inca din antichitate; egiptenii o foloseau sub forma de “fiertura” pentru tratarea bolilor de ficat si pentru dezintoxicarea ficatului si in general- a organismului. Iar in Franta, inca din timpul lui Napoleon cicoarea era folosita ca un bun  inlocuitor al cafelei;  cafea ce se face din radacina de cicoare, aceasta fiind de fapt folosita ca inlocuitor al cafelei.

Cafeaua din radacina de cicoarea stimuleaza sistemul nervos la fel ca si cafeaua obisnuita dar are cu totul alte virtuti terapeutice,  ajutand in primul rand la cresterea puterii de concentrare; de aceia este recomandata printre altele in stari de somnolenta sau astenie.

Ce contine cicoarea si actiunea farmaceutica

Cicoarea contine in special cicorina si colina, inulina, aminoacizi esentiali, tanin, ulei volatil si sa nu uitam- principiu amar. Are puternice efecte laxative, regleaza secretia hormonilor pancreatici, stimuleaza digestia, regleaza nivelui glicemiei sangvine.

Taninul din cicoare are proprietati astringente, dezinfectante, detoxifiante si chiar antibiotice. Stimuleaza digestia, functia hepatica ajuta la absorbtia calciului si a mineralelor in organism.

Cicoarea ca si remediu

Afectiuni oculare– se pot trata cu decoct de cicoare, obtinut prin fierberea de flori de cicoare si se mai pot face si aplicatii cu flori oparite aplicate caldute direct pe pleoapa inchisa.

Rani taieturi– frunze si flori proaspete zdrobite, aplicate pe acestea usureaza durerea si duce la o vindecare mai rapida fara cicatrici inestetice.

Afectiuni ale ficatului– infuzie de cicoare (o lingurita de planta maruntita la o cana cu apa fierbinte), se beau doua-trei cani pe zi o perioada de 2-3 saptamani. La aceasta infuzie se mai poate adauga si gura-leului si menta. Infuzia de cicoare este buna si in dureri de stoma si dureri de cap. Pentru dureri de cap se mai poate face si un macerat de cicoare in vin alb de casa. Se pune o mana de cicoare la un litru de vin si se lasa la macerat doua saptamani agitand sticla zilnic (sticla se tine la temperatura camerei). Din acest vin se beau doua pahare eventual indulcit cu miere.

Apetit crescut– se consuma ceaiuri sau infuzii de cicoare intre mese; s-a observat ca la inceput exista chiar o crestere a apetitului, dar dupa cateva zile apetitul scade deoarece cicoarea inhiba foamea. Se pot lua si tincturi sau macerat de cicoare in vin.

Ulei de cicoare– ne putem prepara acasa si ulei de cicoare astfel: intr-un recipient de 500 de ml se pun flori si frunze de cicoare peste care se adauga ulei de masline extravirgin. Acest ulei de cicoare este util in cazul unor cicatrice inestetice, tesutului respectiv se reface mai repede si mai estetic.

Cicoarea se poate utilizata si extern pentru dezinfectarea ranilor si furunculilor, in cosmetica pentru tratamente in cazul tenurilor acneice.

Sa va fie cu leac!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *