Ceapa rosie

“Omul care nu ştie, dar nu ştie că nu ştie, este periculos – să te fereşti de el; Omul care nu ştie, dar ştie că nu ştie, este neputincios – ajuta-l, învaţă-l să ştie; Omul care ştie, dar nu ştie că ştie, este adormit – trezeşte-l; Omul care ştie şi ştie că ştie, este înţelept – urmează-l!”

 

Ceapa  rosie,  o leguma ce nu ar trebui sa lipseasca de pe mesele noastre

Ceapa rosie este mult mai valorasa decat ceapa obisnuita, datorita continutului mult mai ridicat de antioxidanti, vitamine si minerale.  Ceapa rosie este un aliat de nadejde in afectiuni ale inimii, raceli, gripe, un puternic dezinfectant,  etc. In Romania se prefera ceapa alba obisnuita dar niciodata nu este tarziu pentru a ne reorienta spre ceva atat de valoros pentru sanatatea noastra.

Remedii cu ceapa rosie

Raceala cu tuse si dureri de gat– se curata 3-4 cepe de marime potrivita se zdrobesc si se adauga zahar sau miere si 200 ml apa si se fierb timp de 5-7 minute dupa care se filtreaza si se lasa la racit; se iau de trei ori pe zi cate doua linguri din siropul rezultat. Pentru usurarea respiratiei taiati o ceapa si o puneti langa cap pentru noapte, sigur veti dormi mai bine.

Colesterolul– conform studiilor de specialitate consumul de ceapa rosie duce la scaderea colesterolului si implicit reduce riscul atacului de cord. Scade nivelul trigliceridelor si curata arterele reducand riscul aparitiei de boli cardio vasculare.

Dezinfectant si diureti– ceapa rosie este un puternic dezinfectant si un bun diuretic, de aceea nu ar trebui sa lipseasca din meniul nostru si astfel sa tinem doctorul departe de casa noastra.

Atac de panica– este un calmant excelent in crize de nervi, insomnii, iar pentru a inlatura un atac de panica, sparge o ceapa si inspira mirosul ei. Pentru insomnii este necesar un consum mai indelungat de ceapa rosie, daca nu puteti consuma in timpul zilei macar seara. Un alt mod de a consuma ceapa rosie, daca nu va place cruda: fierbeti in lapte si miere de albine o ceapa taiata (5-7 minute)- si consumati aceasta fiertura inainte de culcare.

Sinuzita- se curata doua cepe si se pun la fiert iar pe cap se pune un prosop si se inhaleaza aburii. Acest remediu este bine de facut seara inainte de culcare si sa nu mai iesiti din casa pana dimineata. Se fac inhalatii pana la disparitia tuturor simtomelor de sinuzita.

Reumatism, guta– se pun cataplasme cu ceapa taiata si incalzita putin pe foc, pe locurile dureroase. Remediu se repeta de mai multe ori pentru un efect bun si de durata. Tot cataplasme cu ceapa taiata si infasurata intr-un tifon se pun in caz de migrene si dureri de cap.

Atentie! in colita de fermentatie, colon iritabil, gastrita se impune moderatie in consumul de ceapa rosie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *