Cateva retete pentru educarea vointei

Autosugestia “o toba de batut in minte”

Psihicul este un material la fel de prelucrabil ca si fizicul; de ce nu ne-am autoeduca?

Cateva retete

1. Cand luam o hotarare, sa actionam in conformitate cu ea, fara cea mai mica intarziere. Renuntarea dauneaza grav psihicului nostru pentru ca: “Intentiile care nu sunt traduse in fapte ridica bariere greu de trecut in calea unor hotarari viitoare”.

2. Inaintea fiecarui act, fiecarei actiuni, trebuie sa stim exact ce vrem. Scopul sa ne fie prezent in minte in orice clipa. Scopul indepartat nu ne impiedica sa ne propunem mai intai tinte usoare pe care sa le “crestem” putin cate putin.

3. Sa folosim autosugestia pentru indeplinirea actiunilor. Sa folosim cat mai des incurajeri de tipul: “Sunt plin(a) de energie”, ” Sunt calm(a) si relaxat(a)”, “Sunt incarcat(a) de iubire” etc. Fiecare poate adapta in functie de ceea ce isi doreste.

4. Sa ne formam rezerve de energie. Sa ne propunem obiective care nu ne plac, iar uneori sa ne antrenam vointa pentru un efort “gratuit”, lipsit de orice scop practic imediat. Iata cateva sugestii: vrem sa mancam o ciocolata si brusc renuntam- nu din motive de silueta sau oricare alt motiv ci pur si simplu, ne trezim cu jumatate de ora mai devreme ca de obicei, desii nu ne obliga nimic la acest lucru. Nu este o “martirizare” inutila! la nevoie cand va trebui sa renuntam la ceva vointa nu va fi luata pe nepregatite ea va recurge la aceste “depozite” si va actiona ca atare.

5. Sa mobilizam toate resursele disponibile la indeplinirea unei sarcini. Atunci cand ne-am decis sa facem ceva util sau frumos sau dimpotriva sa nu mai facem ceva care ne dauneaza noua sau celorlalti punem toate fortele in atac. De exemplu: invatarea unei limbi straine- ne alcatuim un plan pe zile si ore, ne fixam termen pentru parcurgerea cartii, periodic ne facem un bilant, si ce este foarte important comunicam si celor din jur hotararea noastra. Ei vor fi martorii care ne vor determina, o data in plus sa nu ne abatem de la telul nostru.

6. Continuitatea si perseverenta sa fie a doua noastra natura. Obisnuinta se stie ca este a doua noastra natura. Sa ne obisnuim sa ne culcam la aceeasi ora, sa ne trezim la ore fixe, sa ne rezervam zilnic un timp studiului, un timp exercitiilor fizice, sa terminam o carte inceputa chiar de nu ne mai place si- lista poate continua cu ce ne dorim fiecare. Toate acestea trebuie facute fara a ne cauta pretexte chiar daca suntem obositi sau ne doare capul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *