Busuiocul

“Viata si moartea se contopesc impreuna si nu exista evolutie sau destinatie, exista numai A FI.”

Albert Einstein

Busuiocul este una dintre plantele cu miros si gust caracteristic placut aromat, de unde si popularitatea acestuia ca si condiment in preparatele culinare. Busuiocul este bogat in substante benefice, cu actiuni antimicrobiene si antiinflamatorii, fiind de un real ajutor in tratamentul multor afectiuni. Busuiocul sub forma de infuzii, ceaiuri, are indicatii terapeutice multiple si este o planta de leac cunoscuta inca din timpurile fenicienilor, acestia, atribuindu-i proprietati magice deosebite.  In culturile vechi precrestine din Palestina si in general din Orientul Apropiat busuiocul era considerat o planta sfanta, utilizata in scopuri religioase. Cercetatorii suedezi au descoperit ca in fierturile din busuioc sunt prezente multe principii active, ce pot fi folosi drept alternative terapeutice pentru multe afectiuni cum ar fi disfunctiile hormonale sau probleme ale tenului.

 

Busuiocul ca si remediu

Stimulent al celulelor hepatice– datorita prezentei a sase substante cetonice in frunzele sale, busuiocul este considerat un bun remediu in dereglari hepatice. Aceste substante apar numai la fierberea frunzelor uscate de busuioc; deci este un leac deosebit sub forma de infuzie sau ceai. Doua trei cani de infuzie sau ceai de busuioc consumate zilnic, duce la stimularea functiilor hepatice si astfel creste viteza de metabolizare a toxinelor provenite dintr-o alimentatie defectuasa. Deosebit de bun este ceaiul de busuioc si pentru cei ce consuma alcool pentru ca busuiocul creste sinteza enzimei care distruge alcoolul ca si toxina patrunsa in organism.

Regleaza glicemia- efectul cetonelor eliberate prin fierberea busuiocului, se face resimtit si in planul capacitatii hepatice de a creste sau micsora proportia de glucoza din sange. Celulele ficatului, activate de substantele prezente in ceaiul de busuioc devin mai reactive la variatiile de concentratie a glucozei din sange. Cercetarile efectuate, cei drept prin simulari pe calculator, au dovedit ca un consum constant de ceai de busuioc pe o perioada lunga poate reduce cu 50% variatiile glicemice.

Busuiocul scade transformarea glucidelor in grasimi– ceaiul de busuioc, desi mecanismul nu este cunoscut inca, reduce viteza de transformare a zaharurilor in grasimi iar efectul final consta intr-un mai eficient echilibru al sintezei grasimilor.

Combate actiunea virusurilor- are proprietati antiinflamatorii și antiinfectioase, bun adjuvant in tratarea gripei, zona zosterului, herpesului.

Tuse- busuiocul este un important ingredient in multe siropuri de tuse in vechea arta a medicinei hinduse folosita si in zilele noastre. Ajuta la fluidizarea mucusului din bronsite si astm. Mestecarea frunzelor proaspete de busuioc amelioreaza raceala si gripa.

Balonari, flatulenta- consumul de busuic sub forma de ceaiuri sau proaspat in mancaruri, reprezinta un remediu eficient impotriva crampelor, balonarii și flatulentei. Efectele benefice asupra digestiei se explica printr-un element continut in busuioc numit estragol.

Bolile copilariei- problemele pediatrice comune precum tusea de la raceala, diareea si vomitatul, febra, raspund bine la sucul frunzelor de busuioc. Daca formarea bubitelor provocate de varicela isi intarzie aparitia, frunzele de busuioc, luate cu ulei de sofran, vor accelera procesul.

Probleme ale sistemului nervos– ceaiul sau infuzia de busuioc contine 4 tipuri de substante cu efecte indirecte asupra functiilor nervoase. Unul dintre factorii cei mai importanti a fost descoperit recent de neurobiologii olandezi. Acesta are structura asemanatoare dopaminelor (mediatori informationali ce au sediu in creier) si desii cantitatile sunt infime, acest alcaloid are un puternic si rapid efect asupra functiilor psihice.

Este un bun energizant- consumul de frunze de busuioc are efect euforic, insa uleiul esential este mult mai eficient cu un efect tonic deosebit asupra sistemului nervos, fiind cunoscut drept afrodisiac.  Medicina il recomanda persoanelor deprimate, in stari prelungite de oboseala si celor lipsiti de energie.

Infectii ale gurii- se mesteca frunze proaspete de cateva ori pe zi, fiind destul de eficiente pentru ulceratii si infectii ale gurii. Deasemenea busuiocul este si un puternic dezinfectant iar mirosul busuiocului este unul placut neutralizand mirosul gurii. In paradontoze se maseaza gingiile cu frunze proaspete, zdrobite, de cateva ori pe zi.

Sa va fie de ajutor!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *