Balonarea

“Suntem ceea ce facem in mod repetat,  prin urmare excelenta nu este un act, ci un obicei.”

Aristotel

Este deja binecunoscut faptul ca tot mai multi oameni se plang in ziua de azi de disconfort digestiv- balonarea sau meteorism abdominal cum i se mai spune. Balonarea sau meteorismul afecteaza mai mult femeile si poate fi un simptom al unor afectiuni ce tin de intestine, stomac, ficat sau pancreas. Dar totusi, in majoritatea cazurilor, balonarea apare ca o consecinta a stilului inadecvat de viata: mestecatul in graba, lipsa fructelor si a legumelor din alimentatie, o cantitatea prea mare de hrana ingerata sau ca o stare de fapt a anumitor perioade din viata omului (in timpul sarcinii, cand nivelul de progesteron este ridicat, intervalul dinainte sarcinii sau pe durata in care stresul atinge cote mari). In balonare gradul de disconfort este destul de ridicat, iar abdomenul devine inestetic, totusi, putini sunt cei care apeleaza la medic pentru tratarea acestei afectiuni. Balonarea poate fi tratata cu succes cu ajutorul unei alimentatii adecvate sau cu ajutorul unor remedii naturiste.

Remedii naturiste si preventie in balonarea de origine digestiva

  • Nu combinati alimente cu amidon (cartofi, paste fainoase) cu fructe sau alimente proteice.
  • Daca banuiti ca sunteti sensibili la un anume aliment, urmati o dieta prin excludere si urmariti cum reactionati.
  • Evitati excesul de alimente grase, legume si fructe in stare cruda, pentru ca favorizeaza cresterea volumului de gaze.
  • Nu beti lichide in timpul mesei deoarece dilueaza sucul gastric ducand la marirea timpului de tranzitare a alimentelor prin stomac. Fructele consumate in timpul mesei fermenteaza si produc gaze. Pentru a elimina formarea de gaze intestinale consumati fructele cu cel putin o jumatate de ora inainte de masa.
  • Mestecati foarte bine fiecare dumicat, pentru ca saliva contine anumite enzime, care ajuta la digestie. Si nu vorbiti sau va uitati la televizor in timpul mesei.
  • Consuma alimente ce contin mult potasiu. De exemplu: ciupercile, conopida,varza, sparanghelul. Acestea ajuta la scaderea sodiului din organism. Cu cat consumi mai putina sare, cu atat mai repede scapi de balonare.
  • Daca-ti plac, consuma iaurturi probiotice sau ceai de menta, anghinare care elimina disconfortul.
  • Carbunele vegetal este deosebit de bun in cazul balonarilor, pentru ca absoarbe gazele intestinale. Carbunele vegetal nu este toxic si nu are efecte secundare. Il puteti prepara in casa sau puteti sa-l cumparati din farmacii.

Exista si boli care stau la baza starilor de balonare, precum cele de fiere, ficat si boli pulmonare, intestinale, pancreatice sau chiar boli de inima. In cele mai multe cazuri, balonarea apare ca urmare a unei digestii incomplete si implicit a acumularii de reziduri in colon. De fapt, toxinele din organism, provenite in cea mai mare parte din alimentatie, nu mai sunt eliminate adecvat; unul dintre primele efecte este cel de balonare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *